Welcome to the freakshow

Hoe niet te beginnen aan je dag als je om 15:20 bij de soundcheck wordt verwacht:

  • Om 12:00 uur wakker worden om vervolgens te lezen dat je al om uiterlijk 14:30 aanwezig moet zijn voor voorbereidingen.
  • Je cajon vergeten wanneer je spullen ophaalt bij je vader terwijl je een akoestisch optreden hebt later.

(Het mooie was wel dat ik gelijk Eric’s Gretsch en een aantal LP’s kon meenemen toen ik naar de oefenruimte ging om de cajon van Monique te halen).

Hoe vervolgens je dag weer op te pakken:

  • Gewoon op tijd komen en een kickass show geven op Festival Carnivale in Den Haag!
  • Verder genieten van de andere kickass acts op Festival Carnivale in Den Haag!

De aankomst begon al goed. In tegenstelling tot sommige festivals mochten we namelijk hier wél onze auto’s op een speciaal vrijgemaakt terrein parkeren. Thanks daarvoor organisatie! Jullie weten niet hoe fijn het voor ons artiesten is als dit soort dingen voor ons wordt geregeld! De organisatie verdient nog meer pluspunten: ze hadden extra bandjes voor onze fotograaf Mars & cameraman Maurice. Ook was er eten en drinken backstage en later op de dag zelfs avondeten.

Carnivale staat bekend om zijn rariteiten. Het is mysterieus, doch vertrouwd; bij vlagen enigszins ongemakkelijk, maar toch toegankelijk voor iedereen. Iedereen is vrij om te zijn en doen zoals gewild. Het is uniek; een klassieke “freak show” kermis.

Om in thema te blijven hadden wij ons helemaal opgetut. Foto’s volgen spoedig! Ik had mezelf omgetoverd tot een soort geraffineerd monster van Frankenstein. Mijn aanvankelijke idee was om met een gasmasker op cajon te spelen, maar Eric vond dat ik er nog steeds ‘in-character’ uit moest zien als ik dan toch mijn gasmasker af deed. Daarom had ik mezelf blauw geschminkt. Het effect was dat ik een beetje groen zag – dat komt door mijn gele huid. Eric keek wat teleurgesteld toen hij de groene spons zag.  Ja, ik geef af tijdens het schminken. “Jij hebt zeker nog nooit jezelf geschminkt, of niet?!” Hij moest zichzelf namelijk nog wit schminken.

We speelden onze eerste set in een grote tent. Dat was erg warm – vooral met een gasmasker op een halfuur lang – en erg leuk, maar zowel wij als het publiek moesten allebei nog een beetje wennen aan de sfeer van het festival. Onze tweede set speelden we in de bandwagon buiten. Het was een wagon die de pioniers van het wilde Westen gebruikten die omgetoverd was tot podium. De wagon stond was bijzonder sfeervol gemaakt met klokken, meubilair, lampen, en kleedjes. Het podium was heel strategisch geplaatst op een plek waar continu mensen voorbij liepen. We strikten mensen door kaartjes uit te delen met de tijd waarop we speelden en een QR code die je naar onze Spotify pagina bracht als je hem scande. Ook hebben voor dit soort situaties nog een ander beter idee. Een loep met ingebouwde zoemer (een soort dokter Bibber). Het idee: een challenge. Degene die de ring, zonder de zoemer af te laten gaan, door de loep brengt, krijgt een gratis LP. Uiteraard waren we af en toe Oost-Indisch doof voor de zoemer. Onze wervings praktijken waren een groot succes: blije gezichten dankzij de gratis LP’s en heel veel publiek tijdens ons optreden waren het gevolg. Meer publiek betekent natuurlijk ook meer energie. Het was bijna niet te merken dat het een akoestische set was. De sfeer gaf ons lading; de interactie gaf ons stroom – het leek wel of we elektrisch speelden! We konden ons geen beter laatste optreden van 2018 wensen.

Na afloop mochten wij nu genieten van de andere rariteiten op het festival. Het begon goed, toen ik backstage ging om mijn spullen weg te zetten, zaten net de dames van de burlesque act zich om te kleden. Mooi onthaal wel. Hoe ging dat nummer van Led Zeppelin ook alweer? A whole lotta love. Snel bijtanken met een heerlijk verzorgde maaltijd om vervolgens naar een vuurspuwer te kijken. De act was hilarisch voor zowel kinderen als volwassenen. Hij nam de kinderen op een leuke manier in de maling zonder dat ze het zelf door hadden, maar het was iets wat de volwassen niet ontschoot. Toen door naar de burlesque show waar we onze ogen uitkeken. De details van de show zelf zijn bijna te intens om in woorden te omschrijven. De dames geven een show die je terugbrengt naar de jaren 30. Show, stijl en sensueel. En de jongetjes van 10 jaar? Laten we zeggen dat we er vanuit kunnen gaan dat zij heerlijk zullen hebben geslapen.

Met Maurice en mijn trouwe fan Tim ben ik toen gaan kijken naar de Nederlandse WWE show: het Boxing Gala van Fritz Parlando. Stel u voor: een oude worstelaar met een veel te jonge vrouw, een dwerg, een dronken Amsterdamse worstelaar en zijn ordinaire moeder, en een veel te fanatieke bokser (lees: acteurs) die een show verzorgen. Ze daagden het publiek uit, maar al gauw werd duidelijk dat er ook acteurs in het publiek stonden. We kregen drie gevechten te zien: de bokser tegen een man van over de 220 kilo, de vrouw van Fritz tegen de jaloerse vriendin van de man van over 220 kilo, en een Hagenees tegen de Amsterdamse worstelaar. Zoals ook in Amerika werden de gevechten met veel drama en mooi acteerwerk verzorgd.

Een andere pracht was de hula hoop act van Ceciel. Elegant is het beste woord dat deze show beschrijft. Hoe zij speelt met vuur is betoverend. Ze brengt je in trance met haar bewegingen en dansspel – een juweel voor het oog!

Hoogtepunt van de dag voor mij was de show van Henny Kroeze en zijn dochter in hun Wall Of Death. De waaghalzen reden met oldtimers rondjes in een houten ton. Ze kwamen zo dichtbij dat ze zo het geld uit je handen konden plukken als je het aanbood. En dat gebeurde ook daadwerkelijk. Het was zeer spectaculair: de geur van motorolie en uitlaatgassen, gebrom, geplof van de motor, vibraties in het hout terwijl de motoren door de ton raasden.. Geweld.

Carnivale, dank je wel. Het was geweldig.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s