Onderweg naar Miljardendeals : Muzikantendag en de Graauwe Hengst

Door Jun

Het Circus was zaterdag een volle 18 uur onderweg na een lange oefensessie op vrijdag tot diep in de nacht.. Maar in Schiedam is de eerste steen gelegd als opstapje naar een bijzondere toekomst nadat de blauwdrukken in Amsterdam waren opgehaald.

Nadat ik vrijdag eindelijk eens om 02:30 kon pitten, moest ik er vervolgens weer om 09:00 uit om bij Mo te verzamelen. Eric, Monique en ik zouden namelijk naar de Muzikantendag gaan in de Melkweg Amsterdam: een beurs waarop muzikanten informatie krijgen van professionals uit de muziekindustrie over zaken als platendeals, managers, het uitgezonden worden op tv en radio etcetera.

Mo en ik zouden rond 09:30 vertrekken, maar wie Mo kent, weet dat er geheid vertraging zal zijn. We haalden Eric op, en gingen door naar Amsterdam. We vonden een parkeerplek recht voor het Warner Brothers gebouw. Eric, zonder schaamte – wat een voorteken was voor wat nog ging komen – gooide promotiemateriaal door de brievenbus: een briefje waarop een telefoonnummer en de tekst “The Redstone Circus – call us” stond. Ook gooide Eric de CD van ons album “Jerry Was Here” erachteraan.

Muzikantendag

Het eerste hoorcollege dat Eric en ik bezochten was dat van Lars Kelpin van GRAP over deals en geld verdienen. Kort samengevat: als je ergens voor tekent raak je de helft van je inkomen kwijt, maar in ruil daarvoor krijg je shitload aan promotie en naamsbekendheid. Zoals Eric zo mooi verwoordde: “Je moet gewoon een slettebak zijn”. En een slettebak was Eric vanmiddag zeker. Na Lars zijn verhaal ging Eric meteen een babbeltje met hem houden en drukte hem onze CD in zijn handen. Toen was het tijd voor het panel “Het Team Van De Artiest” met Errol Antonie van BMG Talpa Music, Tijs van Liemt van Universal Music, Arjo Klingens van LaLaLa Management, en Pien Feith van Friendly Fire. Nog voordat de sprekers het podium op waren, had Eric hen allemaal al toegesproken en een CD cadeau gedaan. Ik vond het helemaal geweldig. Quote van de dag werd: “Spray and pray”. Voor mij was dit panel het interessante onderwerp van de dag. Zo heb ik meer geleerd over de taken en connecties van managers en boekers en ook waar grotere jongens van uitgevers en platenmaatschappijen op letten wanneer ze nieuw talent scouten. Dankzij dit panel heb ik een beter idee kunnen krijgen waar wij met The Redstone Circus nu zijn en waar we op moeten gaan letten, maar ik heb naarmate er meer werd gezegd steeds meer vertrouwen in gekregen dat wij er gaan komen met deze band. Na dit panel doken Eric en Mo meteen bovenop de arme sprekers, van wie ik wel de indruk kreeg dat ze erg enthousiast waren over wat mijn compagnons te vertellen hadden; een goed teken dus.

Het laatste panel wat we hierna nog hebben meegekregen was dat met Diederik van Zessen van NPO 3FM en Jessica van Amerongen van De Wereld Draait Door. Kern van dit verhaal was dat je als band actueel moet zijn en een verhaal moet hebben dat over je verteld kan worden, wil je op tv en radio uitgezonden worden. Het eerste wat in me opkwam: “ Oh boy, verhalen hebben we zat”. Actualiteit is voor The Redstone Circus ook zeker geen issue, we schrijven over zat onderwerpen, en we kunnen ook zeker in opdracht voor een bepaald onderwerp werken. Vlak voor het einde moest ik door omdat we ik een afspraak had staan met Gijs Vervliet van Pinguin Radio tijdens het Demospreekuur. Ik werd vergezeld door Monique.

In eerste instantie hadden we maar twee afspraken kunnen regelen tijdens het Demospreekuur omdat het zo druk was: met Gijs en met Erik Timmerman (ET Plugger). Gijs was erg enthousiast over onze muziek; Erik ook, maar die zei in alle eerlijkheid dat onze muziek geen radiomateriaal was. De reden? We zijn te HARD! Jawel dames en heren, The Redstone Circus rockt te hard voor de radio. Iets wat we deze middag vaker zouden horen. Het advies dat wij kregen was daarom om zo veel mogelijk optredens te boeken. Men vond ons namelijk wel echt festival materiaal, wat dan weer super positief was om te horen! En dan hebben ze onze live acts nog niet eens gezien.. Dankzij Eric’s schaamteloosheid hebben we uiteindelijk met nog veel meer mensen kunnen praten tijdens het demospreekuur. Elke keer wanneer we iemand zonder gasten zagen, doken we er gelijk bovenop. En in totaal waren nog veel meer CD’s aan professionals uitgedeeld. Ilana van den Berg van Sugarfactory en Grasnapolsky was zo’n iemand die we gingen claimen toen niemand bij haar zat. Het was echt heel tof om te zien dat ze oprecht super enthousiast was over onze muziek, tot headbangends aan toe. Dus wie weet mogen wij binnenkort als voorprogramma van FLOR of Okkervil River in de Sugarfactory spelen… Wie weet!

De Graauwe Hengst

De geweldige roadtrip werd met een waanzinnige gig in De Graauwe Hengst in hartje Schiedam afgesloten samen met de helden van VOATDIAC (waar ik tevens de drummer van ben). Ja mensen, ik mocht een lekkere anderhalfuur binnen in de tropen van Schiedam spelen terwijl mijn moeder me live up to date hield met de score van de Champions League finale via SMS. Valentijn, de zanger van VOATDIAC, gaf me nog als tip mee: “Je weet wat de belangrijkste truc is om in de Sahara te overleven toch? Zachtjes op de zijkanten van je tong bijten; dat zorgt ervoor dat er meer speeksel vrijkomt!” Ik had alleen niet zoveel zin om mijn tong per ongeluk te verliezen tijdens het headbangen, dus ik moest het doen met groene ijsthee geserveerd met een citroenschijfje en ijsblokjes. Wat een leven.

Het waren twee leuke gigs! Ondanks dat het niet helemaal vol zat, was het publiek erg enthousiast. Met name een dame die continue James Hettfield aan het quoten was door “YEAH!” te roepen, was groot fan geworden (van allebei de bands) en bleef om meer roepen toen we met het Circus in eerste instantie klaar waren met spelen. Vanwege de vraag naar meer vanuit de zaal, besloten we om ons nieuwste nummer “A Stranger I Am” voor de aller eerste keer live te spelen. Het nummer was nog helemaal gloednieuw; we hebben de laatste details vrijdagavond tijdens het oefenen nog zitten verwerken! Maar wat ging het lekker! Dat kwam ook doordat we er zo lekker in zaten tijdens het hele optreden. Het Circus had het echt naar hun zin op het podium vanavond. Natuurlijk hadden we het voordeel dat dit ons vierde optreden was in drie weken tijd, dus we zaten nog lekker in de flow en eventuele foutjes en technische problemen konden we goed oplossen met een swingende jam. En dat zijn de optredens die het leukst zijn! Ook zijn er door onze huisbiograaf en documentairemaker Maurice van den Bos weer kicken live opnames gemaakt. Dus binnenkort kan iedereen meegenieten van deze memorabele dag! Stay tuned…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s