Haringkakers en kunstgeschiedenis – Live at The Box en Marcello’s Art Factory.

Door Jun

Jun in de groepsapp: “Hey gasten, zal ik de blog over vandaag schrijven?” – Rest: “Je vorige stukje was ook leuk, ga je gang.”
Jun: “En over gister?” – Rest: “Als je toch bezig bent…”
Dus daar zit ik dan, in de woonkamer op een bordeauxrode leren bank, laptop op mijn schoot. “Live At The Orpheum” van King Crimson (die ik van Eric heb gekregen voor mijn verjaardag, nogmaals bedankt daarvoor!) sijpelt via de naald van mijn pa’s platenspeler uit de stereo installatie. Het is 02:43 uur.

Denkend aan de afgelopen dagen realiseer ik me dat we weer eens heel tof, muzikaal weekend achter de rug hebben gehad. Laatste vrijdag (1 juni 2018) mochten we een feestje bouwen in de geboorteplaats van Dirk Kuyt. De dag erna mochten we de Rock History Tour in Marcello’s Art Factory afsluiten, waar we sinds vorige week de huisband van zijn.

Huisband? Van een galerie? Hoe dan? Spoel even met me mee terug.

huisbank.png

Ongeveer een maand geleden vertelde mijn vader dat Marcello en Els van Marcello’s Art Factory op zoek waren naar een huisband en dat ze zich afvroegen of wij misschien interesse hadden. Dus hebben we gebeld met Marcello om een afspraak te maken. Ivo en ik zijn toen met Marcello en Els aan tafel gaan zitten om details door te spreken. We besloten om het gewoon te proberen! Onze eerste gig voor de Art Factory was op de afsluiting van de fototentoonstelling van de nachtburgemeester van Den Haag, René Bom.

Niemand minder dan minister-president Mark Rutte vulde onze halftime show met een mooie speech. Mark en René zijn namelijk ouwe vrienden. Politiek deed er niet toe deze dag. De galerie was helemaal vol, ook met andere bekende muzikanten zoals Rob Bolland, en Rinus Gerritsen van de Golden Earring. Laatstgenoemde keek verbaasd op toen Ivo en ik “In This Time” inzetten en zei tegen Marcello: “Lekkâh!”. Ook van Mark kregen we complimenten: hij vond ons een “hele leuke band” en “lekker verfrissend”. Vanwege het grote succes die dag en de goede respons vanuit het publiek, besloten wij van het Circus samen met Marcello en Els dat we deze samenwerking zeker zouden doorzetten.

Goed terug naar gister. Of eigenlijk moet ik alweer zeggen eergister. Lekker chronologisch ook weer. Vrijdag 1 juni 2018 dus. Katwijk. Muziekcentrum The Box. Te gek optreden! En ook nog eens heel erg nuttig voor ons..

De zaal was niet heel erg vol helaas – dat hadden we ook wel verwacht, want het was ten eerste in the middle of nowhere, en het was ook nog eens kutweer. Voor ons speelde Future Riots, een gave indierock band met psychedelische invloeden. Ze zijn zeker de moeite waard om te checken! Rond 23:00 uur mochten wij. En allemachtig, wat was het geluid goed! Het was zonde dat er niet meer mensen waren; niet per se vanwege ons, maar meer vanwege het waanzinnige geluid! Man, man, man. En naast dat de geluidsman heel goed wist wat hij aan het doen was, was het ook nog eens een ontzettend aardige kerel. Na het optreden kregen we zelfs als cadeau het hele optreden mee dat door hem op beeld en geluid was vastgelegd. Ook zijn er te gekke foto’s gemaakt door Aad Nieuwland, kijk hier beneden maar eens even naar!

De avond was zeer geslaagd ondanks de lage opkomst, met name dankzij de energie van de mensen die er wel zaten, en de gastvrijheid en vriendelijkheid van de eigenaar en geluidsman. Wat een wereldse mensen waren dat. En natuurlijk omdat we nu kicken promotiemateriaal hebben overgehouden aan deze avond! The Box, je was geweldig!

Dan naar vandaag (of eigenlijk gister), zaterdag 2 juni 2018 dus. Het Circus sloot de laatste editie van de Rock History Tour van het seizoen af in Marcello’s Art Factory. Pablo (de hond) begon te piepen: een teken dat het baasje weer bijna thuis was. Dus men nam hun posities in. We begonnen te jammen op de melodie van “Closer Baby” vlak voordat de eerste gasten binnenkwamen. We zetten de jam door tot de laatste gast samen met Marcello binnen was. En toen gingen we los. Na het nummer en een kort dankwoord van Marcello vervolgden we onze set voor ongeveer 25 minuten. Tegen de tijd dat de gasten uitgeborreld waren, sloegen Ivo en Eric tevens een laatste noot aan. Ook vandaag kregen we een hele goede respons vanuit het publiek. Wederom een teken dus dat deze samenwerking werkt. Het was leuk om de klanten zo blij verrast te zien – aan hen werd namelijk niet verteld dat er een huisband was die zou optreden. Al swingend kwam men dan ook binnen. Ik kon zien dat de mensen het naar hun zin hadden en dat ze het lekker vonden dat er nog een kleine afterparty georganiseerd was. En daar doe je het voor als muzikant: om een glimlach op het gezicht van de toeschouwer te toveren.

Inmiddels heb ik alweer een nieuwe plaat opgezet. Nou ja, nieuw.. Het eennalaatste nummer “Brain Damage” is al aan het draaien. Ik laat het aan u om de artiest en het album te raden. Één hint: inmiddels draait het laatste nummer “Eclipse”. Het wordt licht. De vogeltjes fluiten, net zoals in het Amsterdamse Bos in 1971. Alleen eindigt de muziek nu wanneer het gefluit begint in plaats van andersom.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s